Stávající prohlídkový okruh rozšířený o další zařízené místnosti s názvem „Po stopách Wrbnů“ vznikne ve východním křídle a bude prezentovat bydlení hraběcího rodu v 19. století.

„Z jediné doposud zařízené místnosti na zámku, která přiléhá ke kapli, vznikne hraběnčina ložnice. Na tu naváže společenská místnost s knihovnou, hudebním koutkem, obrazy, posezením a lovecký salónek ve věži,“ prozradila Dana Podhajská z Městského kulturního centra v Holešově a dodala, že muzejníci k vybavení tohoto malého prostoru využijí bohatý sbírkový fond militárií.

Adam Janouš.
Jak ušetřit? Plynulou jízdou, pomůže i správný tlak v pneumatikách, radí expert

Rozšířený okruh v květnu?

„Jsme velmi vděční rodině Jiřího Dohnala za vypůjčení obrazů a nábytkové soupravy, která bývala za hrabat Wrbnů součástí vybavení zámku. Bohužel i přesto se jedná o velmi malý zlomek předmětů, který vystačí na vybavení salónu. Proto jsme oslovili Národní památkový ústav v Českých Budějovicích a požádali o zapůjčení zámeckého inventáře ze zámků Jaroměřice nad Rokytnou a Náměště nad Oslavou,“ řekla správkyně a kurátorka sbírkových fondu Městského muzea a galerie v Holešově Renée Rudolfová s tím, že rozšířený okruh se otevře pravděpodobně v průběhu května.

Návštěvníci se podívají do hvězdárny

Po dobu letních prázdnin přibude v turistické nabídce zámku také okruh s názvem Zámecká hvězdárna s Růžovou zahradou. „Třicetiminutová komentovaná prohlídka s průvodcem zavede návštěvníky do východní strany francouzského parku a také do hvězdárny,“ přiblížila Podhajská.

Turistická sezona na holešovském zámku začne bez ohledu na otevření rozšířeného prohlídkového okruhu v sobotu 2. dubna. „V dubnu bude zámek přístupný pouze o víkendech, od května do konce září bude otevřeno celý týden kromě pondělí. V říjnu opět pouze o víkendech,“ uzavřela Podhajská.