Tentokrát jde o to, že fotbalová asociace jménem předsedy Martina Malíka podpořila Hniličku, aby zůstal ve své funkci, jež by se dala přirovnat ke křeslu ministra sportu. Hnilička se přitom v sobotu zúčastnil v Teplicích oslavy šedesátin politického kmotra Petra Bendy, při níž byla porušena všemožná protikoronavirová opatření.

Šéf Národní sportovní agentury Milan Hnilička a premiér Andrej Babiš
Babiš Hniličku kvůli mejdanu neodvolá. Rozhodnout má další vláda

Malík a další šéfové sportovních svazů Miroslav Jansta (basketbal a Česká unie sportu), Tomáš Král (hokej), Libor Varhaník (atletika), Filip Šuman (florbal) a Jiří Dolejš (judo) podepsali prohlášení České unie sportu, která se postavila za Hniličkovo setrvání. Vedle nich jsou signatáři výzvy také Jaromír Jágr, Barbora Špotáková či Radek Štěpánek.

„Ze strany Milana Hniličky jde určitě o závažné pochybení, za které musí nést následky. Milan Hnilička však v uplynulém období v čele Národní sportovní agentury vykonal spoustu práce a v celém sportovním prostředí si získal respekt a autoritu,“ stálo v prohlášení. „Domníváme se, že jeho rezignace na pozici předsedy NSA by mohla vést ke značné destabilizaci dosud zdárně se rozvíjející činnosti prvního státního orgánu, který zajišťuje financování a rozvoj českého sportu.“

Ve fotbale však Malíkovo připojení se vyvolalo napětí. A to hned na největší scéně. „SK Slavia Praha a AC Sparta Praha se distancují od účasti předsedy FAČR na ‚Společném prohlášení představitelů českého sportovního prostředí k situaci kolem předsedy NSA Milana Hniličky‘ a odmítají, že by toto stanovisko vyjadřovalo názor fotbalového hnutí na celou kauzu,“ stojí ve společném prohlášení pražských klubů.

Tehdejší ministr zdravotnictví Roman Prymula po přistižení v restauraci tvrdil, že jednal v soukromých prostorách vyšehradské kapituly. To ale její děkan vyloučil.
Porušili pravidla a mlžili. Podívejte se na výmluvy Prymuly, Klause a dalších

„Sparta a Slavia považují za nevhodné tímto aktivním způsobem zlehčovat jednání Milana Hniličky v situaci, kdy významná část členů FAČR stejně jako ostatních sportovních svazů nemůže z důvodu dodržování hygienických a protiepidemických opatření provozovat sportovní činnost vůbec, profesionální sport pak s významnými omezeními, za vysokých dodatečných nákladů a bez přítomnosti fanoušků,“ uvedly kluby.

Pražská „S“ se proti Hniličkovi ozvala podruhé v krátkém čase. Poprvé to bylo kvůli výsledkům průzkumu Národní sportovní agentury, který srovnával popularitu sportů. Fotbal se v žebříčku umístil až na osmém místě, lépe na tom byly například kuželky.